sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Banaanit ja tikapuita




En tiedä ahdistaako mutta ihmetyttää kuitenkin miksi muutamat minunkin tutut kaverit ovat aivan muiden vietävissä. Sen huomaa kun lukee netistä juttuja ja lukee lehtiä. Ei oteta asioista selvää vaan haukutaan jotakin koska muutkin tekevät niin. Kiusataan ja haukutaan somessa sellaisia ihmisiä joita ei olla edes koskaan tavattu. Haukutaan ja uhkaillaan vaan sen takia että joku muukin tekee niin. Mennään muiden mukana ja rähjätään koska itsellä on paha olo. Ehkä se paha olo lähtee juuri siitä kun seurataan liikaa muiden tekemisiä. Ei uskalleta olla omia itsejä.

Mitä jos pysähdyttäisiin ja keskityttäisiin juuri tähän hetkeen. Miksi on paha olla. Onko juuri nyt tässä hetkessä jokin huonosti. Ehkä huomenna on jokin epämiellyttävä juttu tai eilen meni kaikki päin mäntyä, mutta kysymys onkin että onko juuri NYT jokin niin huonosti että pitäisi mennä paniikkiin. Todennäköisesti ei. Ota siis kuppi kahvia. Hengähdä. Nyt ei ole mikään huonosti. Relaa vähän.

Tässä alla on juttu jonka bongasin tänään. Kertoo osuvasti tarinan jota olen miettinyt.

Juttu löytyy alunperin M.Michalkon kirjasta Thinkertoys.

Apinoita ja banaani

Laitetaan häkkiin viisi apinaa, tikapuut ja banaani tikkaiden yläpäähän. Joka kerta, kun joku apinoista koettaa kiivetä tikkaita ylös, kaikkia apinoita suihkutetaan jääkylmällä vedellä. Pian apinat ehdollistuvat tajuamaan, ettei tikkaita kannata kiivetä.
Kun apinat on ehdollistettu, suihkutusmekanismi puretaan. Nyt korvataan yksi apinoista uudella apinalla. Uusi apina huomaa herkullisen banaanin ja aikoo kiivetä tikkaita. Siinä samassa muut neljä apinaa hyökkäävät sen kimppuun ja hakkaavat sen jääveden pelossa muusiksi. Pian tulokas oppii, ettei tikkaille ole menemistä.
Sen jälkeen alkuperäiset apinat korvataan yksitellen. Sama koreografia toistuu apina kerrallaan. Uusilla apinoilla ei ole aavistustakaan siitä, miksi banaanintavoittelija pitää teilata. Siitä huolimatta ne osallistuvat pieksäntään täysin rinnoin.
Lopulta viimeinenkin alkuperäinen apina on korvattu uudella apinalla. Nämä uudet viisi apinaa istuvat nyt kyräillen tikapuita. Aina kun häkkiin laitetaan uusi apina, sama kuvio toistuu: tulokas yrittää kiivetä tikkaita ja vanhat asukit takovat järkeä sen päähän. Tikkaille ei kiivetä. Katsos, näin hommat on aina tehty täällä päin maailmaa.
Älä ole apina. Välillä kannattaa kyseenalaistaa lähtökohdat.

Mukavaa ja iloista päivän jatkoa. Muistakaa elää tässä hetkessä.


  - John Parta -