lauantai 3. tammikuuta 2015

Tämä hetki


Saavuin juuri Kiinan matkalta. Istuskellessani munkkiluostarin hämyisessä salissa, kuunnellessani munkkien laulantaa ja rukousta, mieleni tyyntyi ja rauhoittui. Kovin kaukaiselta tuntui kaupungin hälinä ja elämän kiireinen oravanpyörä.

Kuinka monesti elämme elämäämme sellaisella vauhdilla ja kiireellä, että emme ehdi edes elämään sitä kunnolla.
On aina mielessä huomisen murheet, huominen työpäivä ja sen palaverit ym. Tai sitten muistelemme sitä mitä työkaveri tai sukulainen sanoi toissapäivänä, sekä harmittelemme onnetonta lapsuuttamme.

Oikeasti elämä tapahtuu nyt. Juuri nyt. Tässä hetkessä.
Jos voisimme keskittyä tähän käsillä olevaan hetkeen, niin olisimme onnellisempia. Siis oikeasti onnellisia. Vailla eilisen tai huomisen murheita. Mennyt on jo aiemmin tapahtunutta, eikä se vaikuta tähän hetkeen. Ja aivan turhaa on murehtia etukäteen huomista palaveria. Muutoin koko elämä menee huomisesta murehtimiseen. Ei nähdä tämän hetken ihania asioita. Kuutamoa, kaunista hymyä rakkaan suupielessä, ihanaa tomaatin makua salaatissa. Ei, ei maisteta kun on se huominen palaveri mielessä. Kuinka paljon jääkään huomioimatta.

Jos vaikkapa liikennevaloissa punaisen valon palaessa ottaisimme ja hengittäisimme syvään pari kertaa. Muista siis joka kerta kun pysähdyt punaisiin valoihin, ottaa pari syvää henkäystä ja rentoutua. Ei ole oikeasti mihinkään kiire.

Keskity tähän hetkeen ja onneen. Hyvä opetusesimerkki keskittymisestä hetkeen on se kun kävelet jäisellä sateen kastuttamalla kadulla. Joka askeleeseen on keskityttävä Täysin. Muutoin jos askel herpaantuu olet nurin. Ja ehkä luita poikki. On vain käveltävä ja keskityttävä joka askeleeseen. Vasen jalka, oikea jalka.
Ei silloin ole mielessä huominen palaveri vaan se, että otat askeleen oikealla jalalla ja sitten vasemmalla.

Samaa menetelmää keskittymisen kanssa voit käyttää vaikkapa ruokaa tehdessäsi. Kuorit perunaa. Kuoren siivu lähtee perunasta. Yksi kerrallaan. Keskityt vain kuorimiseen. Ja pilkot porkkanaa. Pilkot siivun kerrallaan. Keskityt. Ei ole mielessä eiliset tai huomiset murheet. Sama pätee normaaliin arkiseen työntekoosikin. Keksityt vain siihen mitä teet tällä hetkellä. Et anna mielen harhailla tulevissa jutuissa. Niiden aika on sitten myöhemmin.

Keskity myös kun kumppanisi tai lapsesi puhuu sinulle. Kuuntele ja keskity. Itsekkin saat siitä paljon.
Nyt tekee kaffetta mieli. Maito on loppu. Taidan lähteä harrastamaan keskittymistä ja mielenhallintaa tuonne jäiselle kadulle. Yritän selvitä ehjin nahoin.


- Susivuoren shamaani, John Parta -


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti